Hooggevoeligheid (HSP)

Hoog sensitieve personen (hsp) zijn, naar mijn mening, mensen met een fijne/ijlere energie en een ultra-gevoelig zenuwstelsel. Ze hebben ook een gedifferentieerd gevoelsleven en kunnen diep voelen. In mijn praktijk als GZ-psycholoog zie ik veel hoog sensitieve mensen en ze voelen zich door mij begrepen. Waarschijnlijk omdat ik zelf ook hooggevoelig ben.

Wanneer je hoog sensitief bent voel je veel, maar weet je er niet altijd mee om te gaan. Je zal goed moeten leren differentiëren. Wat is van mij en wat is van de ander. Wat is mijn zuivere gevoelswaarneming en waar kleur ik het met mijn emoties of gedachten. Bijv. een cliënt vertelde me: ”als ik bij anderen op een muur stuit en ik geen contact krijg, dan denk ik dat het door mij komt (interpretatie) en trek ik me terug” (reactie). Hier maakt haar gedachte het negatief. Het is voor jou als hoog sensitief persoon meer nog dan voor andere mensen, wezenlijk om jezelf te kennen.

Als hsp-er voel je je vaak anders en velen betrekken dat op zichzelf. Vaak komt een negatief zelfbeeld voor. Het kan zijn dat je niet kunt voldoen aan de hoge eisen die de maatschappij stelt. Belangrijk is dat je je grenzen respecteert en aangeeft. Hooggevoeligheid wordt vaak gezien als “zwakte”, terwijl het een gave, een kwaliteit is.

Kortom de uitdaging voor jou als hooggevoelig persoon is jezelf te kennen, je gave te herkennen en te respecteren en de waarde ervan in te zien. Ontdek jezelf als een prachtig, krachtig mens met een rijk gevoelsleven.

Durf te laten zien wie je bent!
Daar ligt de sleutel tot innerlijke rust en geluk. Als je goed om je heen kijkt zul je zien dat niemand perfect is. Daar ligt ook gelijk het mooie: je hoeft jezelf niet te verbeteren, maar vooral te erkennen wie je werkelijk bent. Accepteer wie je bent, in al zijn facetten: je schoonheden en je onzekerheden. Je kunt het nu waarschijnlijk nog niet geloven maar ik ga je helpen te ontdekken wat voor mooi wezen jij in werkelijkheid bent. Zodra jij dat ziet, zullen anderen het ook gaan zien.

Durf te laten zien wie je bent!

Neem de eerste stap, neem vrijblijvend contact met mij op.

© Design, CMS Rupz, marketing met zorg | Beheerder.